عناب را بیشتر بشناسیم! تاریخچه، خواص و نحوه ی مصرف آن

عناب را بیشتر بشناسیم! تاریخچه، خواص و نحوه ی مصرف آن

عناب میوه ای پرخاصیت و ناشناخته، با نام علمی ‌زیزیفوس جوجوبا (Ziziphus jujuba) و نام انگلیسی jujube می باشد. در تاریخچه این میوه مقوی در منابع معتبر طب سنتی نام های متفاوتی برای آن ذکر شده است که مهمترین آنها به شرح زیر است:

فارسی: اوناف دار، سیلانک، سیلانه، سنجد گرگانی
ترکی: عُناب آغاجی
اندلسی: زُفیزَف

شاید شنیدن نام انگلیسی آن کمی خنده دار باشد اما نباید بگذارید نام این میوه پرخاصیت شما را به اشتباه بیندازد.

شما میتوانید عناب تازه و با کیفیت را از گلپَران خریداری کنید.

مورفولوژی عناب:

عناب، این میوه ارزشمند بیضی شکل بوده و حدود ۲ الی ۵ سانتی متر طول دارد.

عناب در ابتدا سبز و نارس و پس از رسیدن به رنگ قرمز در می آید و کمی چروک می شود.

از آنجا که ظاهری شبیه خرما دارد آن را با عناوین دیگری مثل خرمای قرمز یا خرمای کره‌ای نیز می شناسند؛ ولی از لحاظ دسته‌‌بندی‌های علمی به آن، زیزیفوس جوجوبا (Ziziphus jujuba) می‌گویند.

درخت عناب:

عناب میوه درخت کوچک و گرمسیری است که ارتفاع آن می تواند تا ۱۰ متر نیز می رسد.

نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوعی دیگر به صورت کج بالا می رود.

برگهای این درخت کوچک، زیبا، شفاف،‌ متناوب و دندانه دار است.

گل های آن کوچک و به رنگ سبز مایل به زرد می‌باشد که در بهار بوی خوشی دارد.

جالب است بدانید که درخت آن یک نوبت دیگر در اواخر تابستان نیز گلدهی می کند.

تاریخچه:

عناب از آسیای شرقی، جنوبی و خاورمیانه به سمت غرب گسترش پیدا کرده است.

۴۰۰۰ هزار سال پیش در چین کشت می شده است از آن جهت به خرمای چینی نیز معروف است.

این میوه در هر منطقه ای دارای اسامی مختلفی است؛ در هند و پاکستان آن را ایناب و در شرق آسیا آن را خرمای قرمز، خرمای چینی یا خرمای هندی می نامند.

بررسی سوابق تاریخی خراسان جنوبی نشان می‌دهد گذشتگان این مرز و بوم کاشت و مراقبت از درخت عناب را یک ضرورت برای بقای خود می دانسته اند و امروزه درختان کهنسال متعددی در این استان به یادگار مانده‌است که در میان آن‌ها درختانی با قدمت نزدیک به ۴۰۰ سال هم مشاهده می‌شود.

شگفت‌انگیزترین مسئله، در مورد این میوه‌ی ناشناخته، قدمت و تاریخ چندین هزار ساله‌ی آن است که در این تاریخ بلند مدت، بیش از ۴۰۰ رقم مختلف از این گیاه شکل گرفته است.

نحوه‌ی مصرف:

از لحاظ نحوه‌ی مصرف، این میوه‌ را می‌توان به صورت خشکبار یا تازه نوش جان کرد. در بازار نیز اکثرا به همین ۲ حالت خشک و تازه به فروش می رسد. هم‌چنین گاهی اوقات آب آنرا نیز می‌گیرند و می‌نوشند.

طعم عناب تازه شبیه سیب شیرین و عناب خشک مزه خرما می دهد.

طبع آن معتدل و مرطوب است.

در کشور های مختلف این میوه به روش های متفاوتی به مصرف می رسد به عنوان مثال در آفریقا از عناب کیک درست میکنند. در انگلیس به صورت خشک شده یا آبنبات های طعم دار میل می کنند یا در بهای مناطق عناب کنسرو شده را مصرف می کنند.

این میوه دارای محصولات جانبی متنوعی می باشد که می توان به حبه، چیپس، شکلات، اسانس، پودر و لواشک عناب و … اشاره کرد.

خواص:

به هر حال صرف‌نظر از نحوه‌ی مصرف عناب، آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمند و ترکیبات ارگانیک موجود در این میوه‌ی شگفت‌انگیز طیف وسیعی از فواید و تاثیرات مثبتی را برای سلامتی به شما هدیه می‌دهند؛ که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ضد سرطان
  • کاهش استرس و اظطراب
  • آسان کردن هضم و گوارش
  • سلامت استخوان
  • درمان بی خوابی
  • جلوگیری از افزایش فشار خون
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • تصفیه خون
  • سلامت قلب
  • درمان چاقی
  • بهبود سرماخوردگی
  • سرفه و گلودرد
  • ضد التهاب
  • سلامت مغز
  • خواص ضد میکروبی
  • محافظت از کبد
  • پاک سازی پوست
  • درمان جوش آکنه و اگزما
  • افزایش رشد مو

عناب در نوزادان باعث کاهش زردی می شود همچنین کلسیم موجود در عناب موجب رشد تقویت استخوان ها و دندان های نوزادان می شود.

موارد منع مصرف:

افراد مبتلا به دیابت از مصرف عناب خودداری کنند.

مصرف بیش از حد آن ممکن است موجب خواب آلودگی، اسهال، کاهش اشتها، ضعف و ناراحتی در موارد نادر شود.

همچنین استفاده از این میوه در افرادی که معده سرد دارند موجب نفخ معده می شود.

شما میتوانید عناب تازه و با کیفیت را از گلپَران سفارش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *