خرید زعفران با کیفیت بالا مهم است اما این کیفیت همیشگی و ماندگار نیست و خود شما هم باید نکات مربوط به نگهداری از زعفران را رعایت کنید تا این طعم و عطر را حفظ کنید.
زعفران یکی از پر استفاده ترین ادویهجات است که استفاده از عطر و طعم آن برای پخت و پز همواره مد نظر خانواده های ایرانی بوده است.
زعفران طعم غذاها را لذت بخش و دلپذیر میکند.
در این مقاله قصد داریم به روش های نگهداری زعفران و نکات مربوط به آن بپردازیم.
یکی از شیوه های رایج نگهداری و مصرف زعفران برای استفاده ی حداکثری از طعم و عطر زعفران دم کردن زعفران است.
نحوه دم کردن زعفران :
ابتدا زعفران خشک شده را در هاون فلزی یا چوبی بریزید.
پیشنهاد ما استفاده از هاون چوبی است زیرا در هاون آهنی مقدار زیادی از عطر زعفران ازبین می رود؛
در صورت استفاده از هاون آهنی کمی شکر یا حبه ی قند به زعفران اضافه کنید.
پس از آنکه زعفران به خوبی ساییده شد به اندازه ۱ قاشق سوپ خوری زعفران را به یک سوم لیوان آب جوش اضافه کنید،
سپس لیوان را روی حرارت غیر مستقیم مثل کتری یا چای ساز قرار دهید تا خوب دم بکشد و عطر طعم زعفران آزاد شود.
پس از دم کردن زعفران اکنون می توانید زعفران تان را فریز کنید و حداکثر تا ۲ هفته از آن استفاده کنید.
برای فریزر کردن زعفران بهتر است که آن را در بسته های کوچک یخی این کار را انجام دهید،
و هر بار که نیاز دارید، کمی از آن را بیرون بیاورید و از آن استفاده کنید.
اگر میزان زعفران اضافه بیاید نباید آن را مجدد فریز کرد چرا که برای تمام مواد غذایی این روش، قدغن است.
اما میتوانید با بسته بندی های کوچک تر جلوی این مشکل را بگیرید.
نکات مربوط به نگهداری زعفران :
در ادامه چند نکته مهم که باید برای حفظ و عطر زعفران و ماندگاری بیشتر زعفران انجام دهید را عنوان کرده ایم:
۱. بسته بندی فلزی زعفران :
زعفران در ظروف پلاستیکی نگهداری نکنید زیرا عطر و طعم خود را به مرور زمان از دست میدهد.
برای نگهداری زعفران به ترتیب اولویت می توانید از ظروف فلزی یا شیشهای استفاده کنید.
از آنجا که هدف ما در مجموعه گلپران ارائه محصولات مرغوب و با کیفیت به مشتریان محترم است،
تمامی بستهبندیهای زعفران به صورت فلزی می باشد تا زعفرانی باکیفیت به دست خریداران برسد.
۲. محیط مناسب نگهداری زعفران :
زعفران اگر در هوای آزاد قرار بگیرد عطر و طعم خود را از دست می دهد بنابراین از باز گذاشتن ظرف نگهداری زعفران خودداری کنید.
زعفران خود را در محیطی خشک، خنک، تاریک و دور از رطوبت قرار دهید تا ماندگاری آن را افزایش دهید.
۳. خشک کردن زعفران :
در صورتی که زعفران تازه خریداری کرده اید لازم است برا ماندگاری بیشتر زعفران، آن را خشک کنید.
از آنجا که اسانس زعفران قابل تبخیر است، خشک کردن و نگهداری زعفران را باید اصولی انجام دهیم.
در صورتی که قصد خشک کردن زعفران را دارید می توانید مقاله « نحوه خشک کردن زعفران » را مطالعه کنید.
۴. به اندازه آسیاب کنید :
سعی کنید همیشه به مقداری که لازم است زعفران را آسیاب کنید،
زیرا هنگامی که زعفران آسیاب می شود عطر و طعم خود را آزاد می کند،
و در صورتی که به درستی نگهداری نشود عطر و طعم خود را از دست خواهد داد.
پس اگر به فرض مثال قصد تهیه برنج زعفرانی دارید فقط کافیست چند رشته زعفران بردارید و آسیاب کنید.
در صورتی که قصد آشپزی با زعفران را دارید می توانید مقاله « نحوه مصرف و آشپزی با زعفران » را ببینید.
نحوه گرفتن رطوبت زعفران نم شده :
اگر در مناطق مرطوب زندگی می کنید ممکن است زعفران شما مقداری نم داشته باشد.
میتوانید زعفران را به مدت ۳۰ ثانیه داخل مایکروویو قرار دهید تا نم آن گرفته شود سپس شروع به آسیاب کردن آن کنید.
برای گرفتن رنگ بیشتر از زعفران میتوانید به اندازه کافی زعفران آسیاب شده را در یک ظرف ریخته،
و چند تکه یخ روی آن قرار دهید و در دمای اتاق بگذارید.
با آبشدن تدریجی یخها ، رنگ زعفران در آب صفر درجه خارج شده و در آب حل میشود.
میزان مجاز مصرف زعفران :
مقدار مصرف در يک روز نه در يک نوبت ميتواند تا يک گرم باشد،
ولي مصرف يک گرم آن در يک نوبت ممکن است باعث حالت تهوع و استفراغ شود،
و مصرف بيشتر از 5 گرم آن در يک نوبت ممکن است باعث خونريزيهاي مختلف بهخصوص از رحم، سقط جنين و مرگ شود.
در صورتی که در مصرف زعفران زیاده روی کنید ميتواند باعث اتفاقات زیر شود:
- خونريزي رحمي
- اسهال خوني
- بروز خون در ادرار
- خوندماغ
- خونريزي کنار لب و چشم
- زرد شدن پوست
- زرد شدن غشاي مخاطي
به هر حال استفاده از زعفران به هر شکل و در هر فرآوردهاي تا روزي يک دهم گرم (حدود 10 تا 15 عدد از رشتههاي زعفران) براي افراد بالغ بلامانع است،
و در صورتي که هر روز مصرف نشود، ميتواند مصرف يک روز آن بيشتر از يکدهم گرم و کمتر از يک گرم باشد.
در صورتی که قصد خرید زعفران را دارید می توانید مقاله « راهنمای خرید زعفران » را مطالعه کنید.