زعفران مرغوب ترین و گرانترین ادویه جهان است؛ که تولید محدود و قیمت بالای آن سبب شده است سودجویان زعفران تقلبی را به جای زعفران اصلی به مشتری غالب کنند.
افراد سودجو در این بازار بدون در نظر گرفتن ضرر خاصی جانی و مالی وارد شده به مصرف کنندگان زعفران، تنها به فکر سود بیشتر خود هستند و با تولید زعفران تقلبی سلامت مردم را به خطر می اندازند.
با پیشرفت تکنولوژی کار برای این افراد آسان تر شده و هر روز روش های جدیدی برای تقلب در مواد غذایی ابداع می کنند .
تقلب در زعفران موجب کم رونق شدن بازار خرید و فروش آن می شود که این خود، موجب زیان کشاورزان زحمتکش سرزمین مان میشود.
قبل از خرید و فروش عمده زعفران نیاز هست که حتما چند نمونه از زعفران عمده مورد آزمایش قرار بگیرد تا احتمال تقلب به صفر برسد.
در صورتی که قصد خرید زعفران دارید، پیشنهاد می شود حتما مقاله راهنمای خرید زعفران را مطالعه کنید.
در این مقاله قصد داریم انواع روش های تقلب در زعفران و راه های شناسایی آن را با هم بررسی کنیم؛ با ما همراه باشید.
روش های تقلب در زعفران:
زعفران از آن دسته از محصولاتی است که شما در هنگام خرید، باید تمام حواستان را جمع کنید تا بهترین نوع را انتخاب کنید.
روش های زیادی برای تقلب در فروش زعفران وجود دارد که به شرح چند مورد از آنها می پردازیم.
1_افزایش وزن زعفران با افزودن ناخالصی به آن:
اسپری کردن ذرات ریز آب و یا انبار کردن و قرار دادن زعفران در مکان های مرطوب باعث سنگینی و افزایش وزن زعفران میشود.
در این روش متقلبان حرفه ای با مهارت بالا مقدار معینی آب را روی کلاله های زعفران می پاشند که تشخیص آن بسیار سخت می باشد.
در موارد دیگر موادی مثل شکر،نمک و یا عسل را به زعفران پودر شده اضافه میکند که تشخیص آن در ظاهر برای خریدار مشکل می باشد.
2_رنگ کردن سفیدی (خامه) زعفران:
این روش یکی از رایج ترین روش های تقلب در زعفران می باشد،
خامه زعفران را با رنگ استخراج شده از کلاله زعفران مخلوط کرده و این گونه قسمت سفید رنگ زعفران را نیز به عنوان زعفران اصلی به خریداران غالب می کنند.
جالب است بدانید در این روش گاهی فروشنده قسم میخورد که زعفرانش ناخالصی ندارد چرا که از موادی غیر زعفران استفاده نکرده است.
این روش تقلب برای سلامت انسان هیچ ضرری ندارد و فقط خریدار دچار ضرر مالی میشود.
شما می توانید برای اطلاعات بیشتر مقاله زعفران سفید مطالعه کنید.
3_استفاده از رنگ مصنوعی در زعفران تقلبی:
مصرف رنگ غیرمجاز ”تارترازین E102” با عنوان (صفار الزعفران) که در سالیان اخیر توسط زائران خانه خدا نیز به عنوان سوغاتی خریداری می شود بسیار خطرناک است.
مصرف این ماده بیماری های زیر را به همراه خواهد داشت:
- بیش فعالی در کودکان
- معضلات گوارشی و آسمی
- تومورهای تیروئیدی
- تشدید میگرن
- تاری دید
- حساسیت ها و مشکلات پوستی نظیر پورپورا
در برخی موارد نیز از این رنگ های مصنوعی برای رنگ کردن رشته های شبیه زعفران مثل کاکل ذرت استفاده میکنند،
که در آزمایشگاه به دلیل قدرت رنگ دهی پایین آن به راحتی قابل تشخیص است.
4_افزودن مواد رشته مانند به زعفران اصلی:
در این روش موادی رشته مانند که از نظر ظاهری تقریبا شبیه زعفران هستند را به مقدار کمی زعفران اصل اضافه می کنند تا احتمال فریب خوردن مشتری را افزایش دهند.
مواد گیاهی تقلبی افزوده شده به زعفران معمولاٌ عبارتند از:
- گل همیشه بهار
- زردچوبه
- سوسی ارنیکا
- شقایق
- گل انار
- روناس
- ذرت
- کارتام
- کاه جیره
- گلرنگ
- میخک
- ریشه ي گندم.
بیشتر ببینید: خرید اینترنتی زعفران اصل قائنات به صورت مستقیم از کشاورز با ضمانت مرجوعیت محصول گلپران
راه های شناسایی زعفران اصلی از زعفران تقلبی:
زعفران ادویه ای گرانبها و در عین حال دارای خواص دارویی و کاربرد های متنوع می باشد،
بنابراین جای تعجب نیست که سودجویان همواره به دنبال راهی برای فریب خریداران این ادویه باارزش هستند.
در اینجا چند مورد از روش های تشخیص زعفران تقلبی را مورد برسی قرار میدهیم.
1-عطر و طعم زعفران اصلی:
زعفران اصل دارای طعم تلخ و عطر شیرین است.
داشتن هرگونه طعمی غیر از این مثل شوری یا شرینی نشان از افزودن ناخالصی و تقلبی بودن زعفران است.
2_استفاده از کاغذ کاهی:
مقداری زعفران را روی کاغذ کاهی ریخته و کاغذ را تا کنید سپس به آرامی کاغذ را فشار دهید.
کاغذ را باز کنید اگر اثر چربی روی کاغذ مشاهده کردید زعفران شما تقلبی است.
3_ویژگی های ظاهری زعفران اصلی:
کلاله زعفران دارای ۳ شاخه بوده و قسمت انتهایی آن شیپوری شکل است.
ویژگی ظاهری دیگری که باید در نظر بگیریم این است که رشته های زعفران منحنی شکل می باشند اما کاکل ذرت مستقیم است.
اگر کلالههای زعفران بسیار براق باشد جای شک دارد و باید آن را به آزمایشگاه فرستاد.
4_استفاده از شعله گاز متان:
گاز شهری متان یک شناساگر قوی برای تشخیص زعفران تقلبی می باشد.
تکههای زعفران را روی شعله گاز بوتان قراردهید اگر زعفران خالص باشد به رنگ بنفش یا نارنجی در میآید که به پتاسیم آن مربوط میشود؛
اما اگر تقلبی باشد زعفران رنگ زرد ایجاد میشود.
5_تشخیص با بنزین:
جالب است بدانید که زعفران در بنزین حل نمی شود؛
اگر مقداری زعفران را در بنزین بریزید و بنزین رنگی شد زعفران شما تقلبی می باشد و دارای رنگ های مصنوعی است.
6_استفاده از آب جوش:
مقداری زعفران را در آب جوش بریزید و چند دقیقه صبر کنید.
اگر رنگ رشته های زعفران به سفیدی متمایل شد زعفران شما تقلبی است،
زیرا رنگ زعفران اصل در آب جوش به سرعت تغییر نمی کند.
برای دیدن نحوه دم کردن زعفران شما می توانید مقاله دم کردن زعفران را مطالعه کنید.
7_استفاده از جوش شیرین:
جوش شیرین یکی از حلال های زعفران می باشد،
زعفران اصلی در جوش شیرین به رنگ زرد و زعفران تقلبی به رنگ قرمز تند در می آید.
خرید زعفران اصلی و با کیفیت قاینات با ضمانت گلپران به صورت مستقیم از کشاورز
هم چنین می توانید زعفران را به صورت فله ای نیز خریداری کنید، خرید زعفران فله