در این مقاله قصد داریم در مورد نحوه مصرف زعفران و آشپزی با زعفران صحبت کنیم و سپس در ادامه مقاله، ۳ دستور و رسپی غذا و نوشیدنی که با زعفران درست شده اند را آوردهایم.
زعفران برای ما ایرانیان به عنوان ادویه ای پر مصرف شناخته می شود، از زعفران در آشپزی بسیار استفاده می شود،
از برنج زعفرانی گرفته تا شیر زعفران و مسقطی ، ما از زعفران استفاده میکنیم، به همین دلیل میتوانیم زعفران را جزو جدایی ناپذیر سفره ایرانیان بنامیم.
زعفران را می توان به نحوه و روش های مختلفی مصرف کرد که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت.
چرا زعفران ؟
چرا از زعفران استفاده می کنید؟ 🤔🤔🤔
این سوالی بود که ما از مشتریان عزیز خود پرسیدیم و هر کدام به یک دلیل زعفران را مصرف می کردند،
خانوم رسولی از زعفران در آشپزی و برای پخت غذا های خوشمزه استفاده میکردن،
از نظر ایشون طعمی که زعفران به غذا می دهد را نمی توان با هیچ ادویه ای ایجاد کرد.
آقای دکتر شفیقی خود را یک زعفرون خور قهار می دونستن و به گفته خودشان زعفران را هم چون نمک در غذا استفاده می کنند!
نحوه مصرف ایشان از زعفران به صورت نوشیدنی است، ایشون بیشتر از زعفران در چای زعفرانی استفاده می کنند و به نظرشون رنگ فوق العاده ای به چای می دهد.
آقای اصغری مقدم نیز که سرآشپز رستورانی در محله نارمک تهران هستند نیز از زعفران به دلیل عطر و بوی بی نظیری که دارد استفاده می کنند.
مهلا خانوم نیز در سال های اخیر با افسردگی دست و پنچه نرم می کنند،
به همین دلیل به جای استفاده از قرص های افسردگی که دارای عوارض هست از جایگزین گیاهی آن که زعفران باشد استفاده می کنند.
همانطور که می دانید زعفران به عنوان یک گیاه آرامش بخش شناخته می شود و از این نظر دارای خواص بیشماری می باشد.
پس بیاین یک جمع بندی کنیم، چرا باید از زعفران استفاده کنیم؟
- طعم فوق العاده زعفران 😋
- رنگ طبیعی و خاص زعفران 🧐
- عطر و بوی دل نشین زعفران 😍
- خواص بی شمار زعفران 🤩
حالا با دانستن تمام این موارد آیا زعفران در سبد غذایی خانواده شما جایگاهی دارد؟
با دانستن تمام این موارد به نظرتان آیا قیمت زعفران معقول است؟
نحوه مصرف زعفران :
بر اساس مطالعات انجام شده ، استفاده از زعفران به شکل پودر شده معمول تر و بهتر است،
به این دلیل که در هنگامی که زعفران پودر می شود عطر بهتری از خود آزاد می کند و طعم بهتری به غذای ما می دهد.
پس بهتر است برای مصرف زعفران، قبل از آشپزی آن را آسیاب کنید و سپس زعفران را دم کنید،
برای آسیاب کردن زعفران می توانید از هاون های کوچیک موجود در بازار استفاده کنید.
برای دم کردن زعفران نیز می توانید از دو روش کلی که به شرح زیر است استفاده کنید:
- دم کردن زعفران با آب جوش
- دم کردن زعفران با یخ
۱. دم کردن زعفران با آب جوش :
این روش معمول ترین روش دم کردن زعفران است و بیشتر افراد از این روش استفاده می کنند.
برای دم کردن زعفران با آب جوش شما نیاز به یک قوری نشکن دارید،
ابتدا درون قوری مقداری زعفران آسیاب شده بریزید،
سپس مقداری آب گرم داخل قوری بریزید،
اگر از نشکن بودن قوری خود اطمینان دارید، می توانید برای نتیجه بهتر آن را روی سماور بگذارید تا آرام آرام دم بکشد.
زعفران دم کرده شما آماده است و می توانید آن را به رسپی غذا های خود اضافه کنید،
یا هم می توانید آن را به چایی اضافه کنید و یک چایی زعفرانی آرام بخش داشته باشید.
۲. دم کردن زعفران با یخ :
دم کردن زعفران با یخ یکی دیگر از روش های دم کردن زعفران است.
این روش، روش نسبتا جدیدی است و بیشتر افراد از وجود آن بی خبرن،
ولی جالب است بدانید که در این روش می توان به نتیجه بهتری از مرحله قبل رسید،
فقط باید توجه داشته باشید که دم کردن زعفران در این روش نسبت به روش قبل بیشتر طول خواهد کشید.
ابتدا درون ظرفی چند تکه (۲ یا ۳) یخ بندازید،
روی یخ ها مقداری زعفران آسیاب شده بریزید،
سپس اجازه دهید تا یخ ها در دمای محیط بمانند و آرام آرام ذوب شوند.
در این روش زعفران دچار یک شوک می شود و رنگ و عطر آن بهتر و به تدریج آزاد می شود.
۳. بهترین روش دم کردن زعفران:
می توان با ترکیب دو تا روش قبلی به بهترین نتیجه رسید،
به این صورت که درون قوری چند تکه یخ گذاشته،
سپس زعفران های آسیاب شده را روی یخ ها ریخته،
و بعد آب گرم اضافه کنید و قوری را روی سماور بگذارید تا دم بکشد.
در این روش که از روش های قبل بسیار سریعتر می باشد، رنگ و عطر زعفران نیز بیشتر آزاد خواهد شد.
زعفران دم شده آماده است حالا می توانید آن را به دستور آشپزی خود اضافه کنید.
شما میتوانید مقاله « نحوه دم کردن زعفران » را برای اطلاعات بیشتر و جامع تر مطالعه کنید.
میزان مصرف مجاز زعفران :
هر چیزی که در آن افراط شود می تواند برای بدن مضر باشد،
استفاده از استامینوفن می تواند در درمان سردرد مفید واقع شود ولی اگر بیش از حد مصرف شود می تواند خطرناک باشد.
زعفران نیز از این قاعده مستثنی نیست، پس باید به نحوه مصرف زعفران و مقدار آن توجه کرد تا مشکلی ایجاد نشود.
زعفران دارای خواص فوق العاده ای برای سلامتی می باشد، از جمله:
- شادی آور بودن
- آرام بخش اشتها آور
- تقویت کننده قلب
- بهبود جریان خون
- تسکین درد
- کاهش تورم در بافت های در اثر ضربه
- خون ساز
- و …
ولی برای اینکه خواص زعفران را به طور کامل دریافت کنید باید آن را به اندازه مصرف کنید و در آشپزی با زعفران اعتدال را رعایت کنید.
مصرف بیش از ۱ گرم در روز میتواند در بعضی افراد اثراتی منفی ایجاد کند، از جمله:
- کاهش فشار خون و رقیق شدن بیش از حد خون
- استفراغ
- كاهش ضربان قلب
- بي حالي
- زردي پوست
بهترین میزان مصرف در روز برای بهره بردن از خواص زعفران ۱۰ الی ۴۰ میلی گرم می باشد.
به طور کلی در هر وعده غذایی از ۹ رشته زعفران استفاده می شود،
و هر گرم زعفران به طور میانگین دارای ۴۵۰ رشته زعفران می باشد.
با این تفاسیر با یک گرم زعفران می توان ۵۰ وعده غذایی (نوشیدنی یا غذای اصلی) درست کرد.
موارد مصرف زعفران :
از زعفران در رسپی های مختلفی استفاده می شود و نحوه مصرف متفاوتی دارد،
با زعفران می توان نوشیدنی های مقوی و آرام بخش درست کرد، از جمله: چای زعفرانی و شیر زعفران
هم چنین از زعفران در دسر های خوشمزه نیز استفاده می شود، که می توان به شله زرد زعفرانی و مسقطی اشاره کرد.
زعفران جزو جدایی ناپذیر غذای اصلی ما ایرانیان است، می توان گفت آشپزی با زعفران شاخه ای جدا از آشپزی می باشد.
از زعفران در غذا هایی چون برنج زعفرانی ، انواع خورشت ، جوجه کباب زعفرانی و … استفاده می شود.
آشپزی با زعفران پیشینه طولانی در ایران دارد که در ادامه این مطلب با هم به رسپی هایی که با زعفران می توان درست کرد اشاره میکنیم.
آشپزی و مصرف زعفران در نوشیدنی
زعفران را می توان با نوشیدنی های مختلف ترکیب کرد،
زعفران طبع گرم دارد و می تواند هم در نوشیدنی های سرد و هم در نوشیدنی های گرم مورد استفاده قرار گیرد.
ساده ترین نوشیدنی که می توان با زعفران درست کرد شربت زعفران است،
که فقط با ترکیب شکر، آب و زعفران و گاهی گلاب و تخم شربتی درست می شود.
از دیگر نوشیدنی های سردی که می توان با زعفران تهیه کرد می توان به شربت زعفران و آب لیمو اشاره کرد،
احتمالا این نوع نوشیدنی را در ایستگاه های صلواتی خورده اید.
از نوشیدنی های گرمی که با زعفران تهیه می شود می توان به چای زعفرانی ، شربت زعفران-عسل و شیر زعفران اشاره کرد.
چای زعفران را می توان محبوب ترین نوشیدنی در آشپزی ایرانی نام برد،
چای زعفران خواص فوق العاده ای هم دارد که دو تا از مهم ترین آن ها ارام بخش بودن و تنظیم خواب است.
شیر زعفران نیز یکی از نوشیدنی های مقوی است، در ادامه نحوه مصرف زعفران برای نوشیدنی شیر زعفران آورده شده است.
نوشیدنی شیر زعفران :
همانطور که از اسم این نوشیدنی به نظر می رسد، نوشیدنی شیر زعفران از شیر + زعفران درست می شود،
بعضی افراد بنا به سلیقه گاهی به این نوشیدنی مقوی بادام خرد شده، عسل، هل، خرما و … اضافه می کنند.
شیر زعفران یک نوشیدنی گرم محسوب می شود ولی می توان آن را به صورت نوشیدنی سرد نیز نوش جان کرد.
شیر زعفران یک نوشیدنی خیلی ساده است که می توان در کمتر از ۱۵ دقیقه آن را درست کرد.
در ادامه طرز تهیه شیر زعفران آورده شده است، با ما همراه باشید.
مواد لازم برای شیر زعفران :
- ۳ فنجان شیر پر چرب
- ۱/۴ قاشق چای خوری زعفران
- ۳ قاشق چای خوری شکر
- ۱ قاشق غذا خوری پودر بادام (اختیاری)
- ۱/۴ قاشق چای خوری پودر هل (اختیاری)
طرز تهیه شیر زعفران :
ابتدا درون یک کتری شیر را بریزید و سپس زعفران را اضافه کنید،
کتری را روی گاز قرار دهید و سپس بگذارید تا به جوش آید،
شیر زعفران ما تقریبا آماده است ولی اگر دوست دارید می توانید هل و بادام خرد شده را اضافه کنید.
در نهایت هم صبر کنید کمی روی گاز بماند و سپس درون لیوان بریزید و به صورت گرم یا سرد نوش جان کنید.
آشپزی و مصرف زعفران در دسر
یکی دیگر از روش ها و نحوه مصرف زعفران ، استفاده در دسر و شیرینی جات می باشد.
در ایران دسر های خوشمزه ای یافت می شود که در هیچ جای جهان نمی توان آن را پیدا کرد،
سه تا از خوشمزه ترین آن ها بستنی زعفران، مسقطی و شله زرد می باشند.
بستنی زعفرانی پیشینه تاریخی دارد و از دوران ناصر الدین شاه در ایران رواج یافت،
جالب است بدانید که اولین طعم بستنی که در ایران وجود داشت، بستنی زعفرانی بود!
زعفران را می توان یک ادویه مذهبی برشمرد 😅 زیرا در انواع نذری ها یافت می شود.
از معروف ترین آن ها می توان به شله زرد اشاره کرد که ماده اصلی آن زعفران می باشد.
مسقطی نیز از دیگر شیرینی جات خوشمزه ایرانی بشمار می رود که به عنوان سوغات شیراز از آن یاد می شود.
در صورتی که قصد درست کردن مسقطی ساده کشدار در خانه رو دارید در ادامه می توانید طرز تهیه آن را مطالعه کنید.
مسقطی زعفرانی :
مسقطی شیرینی و سوغاتی محبوب شیرازی محسوب می شود و جزوی اصیل در آشپزی ایرانی می باشد،
این شیرینی خوشمزه نرم و ژله مانند در نقاط مختلف با دستور های متفاوتی تهیه می شود ولی طرز تهیه تقریبا یکسانی دارد.
ماده اصلی مسقطی نشاسته است که شکل ژله ای به شیرینی می بخشد.
زعفران ، گلاب و آجیل از دیگر ترکیباتی هستند که طعم خاصی به شیرینی مسقطی می دهند.
در ادامه می توانید طرز تهیه مسقطی خوشمزه و کش دار را ببینید.
مواد لازم برای مسقطی :
- 1/2 فنجان نشاسته یا 2 قاشق غذاخوری نشاسته ذرت
- 2 فنجان آب
- 1/2 فنجان آب پرتقال یا گلاب
- 1/2 فنجان شکر
- 1 قاشق چایخوری زعفران
- 50 گرم کره
- 1/2 قاشق چایخوری هل
- 1/4 فنجان بادام خرد شده
- به مقدار لازم پسته خرد شده (برای تزئین)
- به مقدار لازم گلبرگ گل محمدی (برای تزئین)
طرز تهیه مسقطی :
ابتدا در یک ظرف نشاسته و آب سرد را مخلوط می کنیم و بهم می زنیم تا یکدست شود.
سپس یک قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و نشاسته حل شده ، شکر و 1 فنجان آب دیگر را اضافه کنید، بگذارید ۱۵ دقیقه بجوشد.
زعفران دم شده، کره ، بادام و هل را اضافه کنید و به مدت ۱۰ دقیقه هم بزنید.
مسقطی ما تقریبا آماده است، در ۱۰ دقیقه آخر آب پرتقال یا گلاب را اضافه کنید.
مسقطی را درون ظرفی بریزید و سپس درون یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد. برای تزیین می توانید از پسته و گلبرگ گل محمدی خشک شده استفاده کنید.
آشپزی و مصرف زعفران در غذای اصلی
جوجه کباب! همین کلمه دو بخشی کافیست تا آب از دهن هر کسی جاری شود،
جوجه کباب را می توان خوشمزه ترین و محبوب ترین غذای ایرانی دانست،
امکان ندارد وارد رستورانی شوید و در منوی آن جوجه کباب و انواع آن را مشاهده نکنید.
ادویه اصلی که به جوجه کباب طعم فوق العاده ای می دهد زعفران است.
حالا که وارد رستوران شدید و جوجه کباب سفارش دادید نیاز به یک پلو فوق العاده دارید،
ظرف پلو مارو چی تکمیل میکنه؟ آفرین، برنج زعفرانی!
برنج زعفرانی به ندرت به عنوان غذای اصلی استفاده می شود،
ولی در صورتی که در کنار پلو استفاده شود می توان رنگ و طعم و بوی فوق العاده به غذای ما بدهد.
هم چنین از زعفران در خورشت های مختلف نیز استفاده می شود که باعث می شود غذا رنگ فوق العاده ای به خود بگیرد.
برنج زعفرانی :
یکی دیگر از روش های مصرف زعفران، استفاده در برنج زعفرانی می باشد.
برنج زعفرانی از اصیل ترین و خوشمزه ترین غذا های ایرانی است و از مهم ترین غذا ها در آشپزی با زعفران می باشد،
هم چنین برنج زعفرانی از اولین غذاهایی است که هر کدبانویی ایرانی باید آن را یاد بگیرد،
در ادامه طرز تهیه برنج زعفرانی خوشمزه با گوشت، پیاز، ادویه و از همه مهم تر زعفران درست کنید.
مواد لازم برای برنج زعفرانی :
- 1/4 قاشق چایخوری زعفران قائنات
- 1/4 فنجان آب گرم
- 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون بکر
- 3/4 فنجان پیاز خرد شده
- 2 فنجان برنج سفید
- 3 فنجان آب مرغ یا آب سبزیجات
- 3/4 قاشق چایخوری نمک
طرز تهیه برنج زعفرانی :
در ابتدا باید زعفران را آسیاب کنید و سپس با روش هایی که در ابتدای همین مقاله گفته شد زعفران را دم کنید.
سپس درون یک قابلمه مقداری روغت ریخته و پیاز هارا تفت دهید،
برنج آبکشی شده را اضافه کنید و با پیاز مخلوط کنید و اجازه دهید برای مدتی تفت بخورد،
سپس زعفران دم کرده را روی مواد اضافه کنید،
بعد از آن آب مرغ یا سبزیجات را بر حسب سلیقه خود به قابلمه اضافه کنید و بگذارید مدتی بجوشد،
روی قابلمه یک درپوش بگذارید و حرارت را کم کنید. بگذارید برنج زعفرانی به مدت ۲۰ دقیقه بپزد.
برنج زعفرانی ما آماده است، می توانید در کنار این برنج زعفرونی گوشت یا هر خورشتی که دوست دارید سرو بکنید.
سخن نهایی:
زعفران دارای عطر و طعم فوق العاده ای می باشد، هم چنین نمی توان از خواص بی شمار این گیاه غافل شد،
به همین دلیل زعفران جزو جدایی ناپذیر آشپزی ایرانی محسوب می شود.
زعفران ادویه همه کاره است و در هر غذایی که استفاده شود طعم و رنگ و بوی فوق العاده ای به آن غذا خواهد داد.
شما می توانید زعفران با کیفیت قائنات را با ضمانت مرجوعیت محصول در صورت نارضایتی از گلپران خریداری کنید.
خرید اینترنتی زعفران در گلپران فقط با ۵ کلیک امکان پذیر است و شما میتوانید در کمتر از ۲ دقیقه زعفران سرگل قائنات را سفارش دهید.
در صورتی که قصد خرید زعفران دارید می توانید مقاله جامع و کامل « راهنمای خرید زعفران » را مطالعه کنید.
اگر صاحب رستوران یا قنادی هستید یا به زعفران در مقادیر بالا نیاز دارید می توانید زعفران را به صورت عمده خریداری کنید، خرید عمده زعفران